Komentarze użytkownika 2_koty, strona 106

Przejdź do głównej strony użytkownika 2_koty

  1. 2_koty
    2_koty (27.02.2010 19:15)
    takiego Meksyku od kuchni baaardzo zazdroszczę!
  2. 2_koty
    2_koty (27.02.2010 18:38)
    to chyba nie miałam z takimi przyjemności, lub może zwyczajnie nie wiedziałam, że je jem. Zresztą wielu subtelności meksykańskiej kuchni nie potrafię odtworzyć.

    A co sądzisz o czekoladzie z chili?
  3. 2_koty
    2_koty (27.02.2010 18:32)
    oryginalnego przepisu już dawno nie pamiętam, zresztą u mnie z przepisami jest jak u Ciebie z przewodnikami ;-)
    zazwyczaj fajitasy robię tak:
    kawał wołowiny (np polędwica, karkówka) kroję w bardzo cienki, dość długie paski; przyprawiam duuużą ilością mielonych nasion kolendry + chili + kmin + sól + odrobinę oliwy (+ ewentualne kaprysy dnia); to wrzucam na mocno rozgrzaną patelnię grillową. Im krócej się smażą, tym są bardziej soczyste - nawet 2-3 minuty wystarczą.
    Fajitasy lądują na stole w miseczce, obok świeżego guacamole, startego żółtego sera i którejś wersji papki fasolowej (oryginalnie serwowane mieliśmy z pure z zasmażanej czarnej fasoli, ale mam poważne problemy z odtworzeniem przepisu), no i tych kompletnie niemeksykańskich cacyków.
    Do tego koniecznie wino z hiszpańskojęzycznego regionu :-)
    A potem każdy zawija sobie porcje wyżej wymienionych składników w kukurydziane tortille (wielokrotnie próbowałam je zrobić samodzielnie, ale w końcu poddałam się).
    Posiłek z serii szybkich do przygotowania, długich do jedzenia :-)
  4. 2_koty
    2_koty (27.02.2010 15:57)
    ja się nie szczypię z konwenansami - mój ulubiony zestaw to fajitasy z cacykami (jakkolwiek to się pisze), ale obowiązkowo z kukurydzianymi tortillami i guacamole....
    oj Zwieszu - taka wczesna pora, a ja się głodna robię!
  5. 2_koty
    2_koty (27.02.2010 15:51)
    tylko że jeśli jej nie dozuję odpowiednio to ze smaku wędzonki nici! Najgorsze, że ostrość papryczek się wzmacnia podczas gotowania i ciężko wyczuć ile trzeba dać. Ale żeby nie było - lubię takie kulinarne wyzwania :-)
  6. 2_koty
    2_koty (27.02.2010 15:34)
    Dzięki Czarku :-) niektóre kociaki łatwiej spotkać w Anglii niż w ich naturalnym środowisku ;-)
  7. 2_koty
    2_koty (27.02.2010 15:30)
    Dzięki :-)
  8. 2_koty
    2_koty (27.02.2010 15:29)
    Wielkie dzięki za wizytę na Islandii :-)
  9. 2_koty
    2_koty (27.02.2010 15:15)
    wydaje mi się, że jeszcze w baroku podejście do śmierci było bardzo podobne - właśnie nie tylko oswajanie się, ale nawet i "puszczanie oka" . A nasza współczesna kultura nie wiedzieć czemu ubzdurała sobie, że ludzie są wyłącznie zdrowi i piękni...
  10. 2_koty
    2_koty (27.02.2010 15:07)
    wciskam ją do wszelakich sosów i marynat, czasem też ciast - wprost uwielbiam zapach limonki!
    Moja Druga Połowa niestety nie znosi świeżej kolendry, a ta z limonką się świetnie komponuje.