a propo tego co pisałaś o kebabie, że jest inny niż w Turcji, to właśnie takie mięso nie raz jadłem w Turcji i nazywa się to Kıyma kebabı i występuje w dwóch wersjach, pikantnej (Adana Kebab) i niepikantnej (Urfa Kebab). Danie wymyślone na pograniczu turecko-syryjskim w XV wieku, wiek później rozprzestrzeniło się na Bliski Wschód. Gdy byłem w tamtym regionie było to bardzo popularne danie, ale dostać je można także w Stambule.
z kolei ten na długich patyczkach to Şiş Kebab, czyli po polsku szaszłyk, bardzo popularny zarówno na Zakaukaziu, Bliskim Wschodzie, Azji Centralnej, Turcji, Bałkanach czy Krymie.
z kolei ten na długich patyczkach to Şiş Kebab, czyli po polsku szaszłyk, bardzo popularny zarówno na Zakaukaziu, Bliskim Wschodzie, Azji Centralnej, Turcji, Bałkanach czy Krymie.