• 5

ChorwacjaDolina Neretwy.

Podróż: Niespiesznie po Bałkanach.
Miejsce: Opuzen, Chorwacja, Europa

  • Dolina Neretwy.
  • Neretwiański gulasz - brudet przygotowuje się w jednym garnku. Najpierw należy zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pokrojony w cienkie plasterki czosnek na oliwie. Dodać liście laurowe, koncentrat pomidorowy, czuszkę pokrojoną wraz z ziarenkami, podlać wodą i winnym octem. Włożyć węgorza pokrojonego w 5 cm kawałki, po ok.15 min. duszenia dołożyć kawałki leszcza, a po następnych 10 min. żabie udka. Włożyć cały baldachim z ziarenkami suszonego kopru i podlać białym winem. Dusić w odkrytym naczyniu do miękkości węgorza. Nie mieszać, a tylko potrząsać naczyniem. Posolić pod koniec gotowania. Do gotowego gulaszu wsypać garść świeżego drobno pokrojonego koperku.

Komentarze

  1. achernar51
    achernar51 (02.02.2019 22:09) +1
    No, myślę... Skoro zamieściłaś i zdjęcie i przepis.
  2. jolrop
    jolrop (02.02.2019 21:41) +2
    Był bardzo smaczny.
  3. achernar51
    achernar51 (02.02.2019 20:21) +2
    Ale narobiłaś apetytu... :)
jolrop

jolrop

Jola
Punkty: 102805