Wykorzystujemy pliki cookie, aby dostosować serwis do Twoich potrzeb. Możesz nie wyrazić zgody przez ustawienia przeglądarki internetowej. Szczegóły >
zamknij
-
-
- Neretwiański gulasz - brudet przygotowuje się w jednym garnku. Najpierw należy zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pokrojony w cienkie plasterki czosnek na oliwie. Dodać liście laurowe, koncentrat pomidorowy, czuszkę pokrojoną wraz z ziarenkami, podlać wodą i winnym octem. Włożyć węgorza pokrojonego w 5 cm kawałki, po ok.15 min. duszenia dołożyć kawałki leszcza, a po następnych 10 min. żabie udka. Włożyć cały baldachim z ziarenkami suszonego kopru i podlać białym winem. Dusić w odkrytym naczyniu do miękkości węgorza. Nie mieszać, a tylko potrząsać naczyniem. Posolić pod koniec gotowania. Do gotowego gulaszu wsypać garść świeżego drobno pokrojonego koperku.