• Furnas
  • Restauracja "Miroma" w Furnas, w której skosztowaliśmy lokalnego specjału - "cozido de Furnas". Choć samo "cozido" (potrawa z różnych rodzajów duszonego mięsa i warzyw) wywodzi się z regionu Beira, to w Furnas przyrządza się je w specyficzny sposób. Garnek z ułożonymi odpowiednio składnikami potrawy zakopuje się na kilka godzin w gorącej wulkanicznej ziemi w pobliżu gejzerów i fumaroli. Duszenie mięsa w tych warunkach trwa ok. 6 godzin.

Komentarze

  1. lmichorowski
    lmichorowski (12.10.2015 18:32) +1
    Dlatego też nie spieszyliśmy, zwłaszcza, że towarzuyszł nam dzban miejscowego wina.
  2. pt.janicki
    pt.janicki (11.10.2015 23:12) +1
    ...to i później pośpiech przy konsumpcji byłby nie na miejscu...
  3. lmichorowski
    lmichorowski (11.10.2015 20:57) +1
    Skoro tyle czasu trwa przygotowanie, to na pewno nie...
  4. pt.janicki
    pt.janicki (11.10.2015 15:02) +1
    ...czyli to nie fastfood ... :-) ...
lmichorowski

lmichorowski

Leszek Michorowski
Punkty: 506765