Wykorzystujemy pliki cookie, aby dostosować serwis do Twoich potrzeb. Możesz nie wyrazić zgody przez ustawienia przeglądarki internetowej. Szczegóły >
zamknij
-
-
- Tureckie galaretki lokum (lub rachatłukum) to słodycze produkowane na bazie żelu skrobiowego i soków owocowych. Odmiany zawierają posiekane daktyle, pistacje i orzechy laskowe, tradycyjne odmiany są często aromatyzowane wodą różaną, aromatycznymi żywicami, pomarańczą bergamotką, która jest gorzka w smaku lub cytryną. Lokum jest często krojone w małe kostki i posypywane cukrem pudrem. Pochodzenie słodyczy nie jest dokładnie znane, sprzedawano je w Turcji już od końca 17 w. Słowo lokum pochodzi od arabskiego al-halkum. W świecie arabskim przysmaki tureckie nazywane są rāat al-ḥulqūm (رَاحَة الْحُلْقُوم), co oznacza " miłe dla gardła".