• 3

TurcjaTurkish Delight

Podróż: Turcja na deser
Miejsce: Stambuł, Turcja, Azja

  • Turkish Delight
  • Tureckie galaretki lokum (lub rachatłukum) to słodycze produkowane na bazie żelu skrobiowego i soków owocowych. Odmiany zawierają posiekane daktyle, pistacje i orzechy laskowe, tradycyjne odmiany są często aromatyzowane wodą różaną, aromatycznymi żywicami, pomarańczą bergamotką, która jest gorzka w smaku lub cytryną. Lokum jest często krojone w małe kostki i posypywane cukrem pudrem. Pochodzenie słodyczy nie jest dokładnie znane, sprzedawano je w Turcji już od końca 17 w. Słowo lokum pochodzi od arabskiego al-halkum. W świecie arabskim przysmaki tureckie nazywane są rāat al-ḥulqūm (رَاحَة الْحُلْقُوم), co oznacza " miłe dla gardła".

Komentarze

  1. irena2005n
    irena2005n (04.05.2020 13:49)
    super
  2. jolrop
    jolrop (30.04.2020 18:51) +1
    Kiedyś, prawie 5 lat temu, w drodze do Ahwaz w Iranie, lądowaliśmy w Stambule, gdzie przez 5 godzin czekaliśmy na samolot docelowy. Tę przymusową przerwę osłodziłysmy sobie lokum w dużej ilości, bo w sklepach na lotnisku była promocja rachatłukum i częstowano tam hojnie galaretkami.
  3. irena2005n
    irena2005n (30.04.2020 14:23) +1
    ja też
  4. jolrop
    jolrop (29.04.2020 16:22) +1
    A najbardziej lubię różane.
  5. jolrop
    jolrop (29.04.2020 16:21) +1
    Na dworze Sulejmana Wspaniałego gdzie sułtanka Hurrem czyli Roksolana wprowadzała zwyczaj picia kawy, podawano lokum jako dodatek, który łagodził ostry smak nowego napoju.
  6. irena2005n
    irena2005n (29.04.2020 7:41) +1
    Też lubię....
jolrop

jolrop

Jola
Punkty: 102805