• Malbork (1)
  • Pod arkadami w przyziemiu zachodniego krużganku Zamku Wysokiego eksponowane są elementy dawnego wyposażenia młyna, a za nimi szerokie drzwi wiodą do kuchni konwentu malborskiego. W pierwszym wnętrzu z wielkim okapem nakrywającym palenisko przygotowywano kiedyś potrawy, transportowane windą przy południowej ścianie na drugie piętro, do refektarza. Dziś, zarówno w tym, jak i w sąsiednim wnętrzu będącym najprawdopodobniej piekarnią, zaaranżowano dawną kuchnię klasztorną w oparciu o dostępne obiekty muzealne. W czasach krzyżackich na zamku jadano wieprzowinę, wołowinę, drób i dziczyznę. Istotną rolę odgrywały też ryby. Uzupełnieniem dań głównych było pieczywo, kasze i ryż. Z nabiału najwięcej spożywano jaj i serów. Mniejszą rolę odgrywała śmietana i mleko, te ostatnie najczęściej zastępował wyciąg z migdałów. Do podstawowych napojów należały piwa i miody. Wiadomo, że sprowadzano do Malborka 19 gatunków win, najwięcej reńskiego, ale było także węgierskie, greckie i włoskie. Bracia pijali nie mniej niż 12 gatunków piwa.

Komentarze

  1. kahlan77
    kahlan77 (28.07.2013 8:18) +1
    Eh ,lubili sobie braciszkowie popić :)
lmichorowski

lmichorowski

Leszek Michorowski
Punkty: 506765