Kwaśnica - tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty i mięsa spożywana zwykle z ziemniakami lub chlebem.
Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest "przegryziony" przez kwas kapusty. Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn jak marchewka itp. bo wówczas powstaje kapuśniak, który z kwaśnicą nie ma nic wspólnego, choć bywa serwowany pod tą samą nazwą.
Ranking jest absolutnie subiektywny, powstał w czasie moich pobytów w Beskidach i jest głosem ludu, ponieważ to nie tylko moje zdanie, ale wypadkowa zdań różnych uczestników wycieczek :) Jestem zagorzałą wielbicielką kwaśnicy i, mimo, że nigdy sama jej nie ugotowałam, jem ją przy każdej sposobności.
Mimo, że de gustibus non est disputandum, chętnie poznam zdania innych wielbicieli kwaśnicy. Ranking będzie się powiększał z czasem, miejsca mogą się zmieniać. Póki co, ranking jest ważny.
PS. W związku zezwiązkiem, że jakoś mi się nie zdażyło fotografować ani knajp, ani pokarmów, prezentuję kilka fotografii okolicznościowych, z Beskidu Żywieckiego.