Komentarze użytkownika bartek_sleczka, strona 214
Przejdź do głównej strony użytkownika bartek_sleczka
-
Ale ta w Neapolu rzeczywiście jest inna. Chwilę rozmawiałem z "piekarzem", który stwierdził, że ciasto jest kwestią drugorzędną i trudno go sp...ć, a najważniejszą podstawą pizzy jest dobry sos pomidorowy. A od strony sposobu wyrobu, to każda pizza pieczona w piecu opalanym drewnem (tam pizza piecze się 45 sekund) będzie lepsza od każdej pieczonej w piekarniku. Kwestia temperatury. W piecu chlebowym jest ponad 300 stopni (znacznie) i o dziwo dość duża wilgotność, podczas gdy w piekarniku masz max 240 st i bardzo sucho. Do tego oczywiście specyficzny smak nadany przez dym z drewna i mamy pizzę :)
-
Piękne miejsce.
-
W sumie to tam było raczej niewielu turystów.
-
Mogę Ci przesłać namiar. Jeśli lubisz ciszę, spokój i nie cierpisz z powodu braku barów, restauracji itp. a do tego lubisz sam gotować, to to jest właśnie TO miejsce :)
-
smakowało i owszem :)
A co do sikacza i cen, to oczywiście każdy ma swoją rozsądną cenę za butelkę wina. Nie wiem, czy mnie dobrze Krzyśku zrozumiałeś, ale chodziło mi o to (to jest moja osobista opinia), że w Polsce, za tzw. "rozsądną cenę" można kupić różne, całkiem dobre wina. Szczególnie z Nowego Świata, ale także z Hiszpanii. Niestety wina włoskie z tej samej półki cenowej, są znacznie słabsze, a podobne jakościowo, niestety kosztują znacznie więcej.
Co do rumu, to pozwolę się z Tobą Krzyśku "pięknie nie zgodzić", ponieważ Baccardi uważam jednak za rum, i to całkiem dobry :)
Z noworocznym pozdrowieniem, bARtek
-
dzięki :)
-
dzięki :)
-
Ale dlatego jest ciekawe :)
-
Obie strony piękne.
-
Ale na kolanach bardziej pokutnie :)
-
Ale ta w Neapolu rzeczywiście jest inna. Chwilę rozmawiałem z "piekarzem", który stwierdził, że ciasto jest kwestią drugorzędną i trudno go sp...ć, a najważniejszą podstawą pizzy jest dobry sos pomidorowy. A od strony sposobu wyrobu, to każda pizza pieczona w piecu opalanym drewnem (tam pizza piecze się 45 sekund) będzie lepsza od każdej pieczonej w piekarniku. Kwestia temperatury. W piecu chlebowym jest ponad 300 stopni (znacznie) i o dziwo dość duża wilgotność, podczas gdy w piekarniku masz max 240 st i bardzo sucho. Do tego oczywiście specyficzny smak nadany przez dym z drewna i mamy pizzę :)
-
Piękne miejsce.
-
W sumie to tam było raczej niewielu turystów.
-
Mogę Ci przesłać namiar. Jeśli lubisz ciszę, spokój i nie cierpisz z powodu braku barów, restauracji itp. a do tego lubisz sam gotować, to to jest właśnie TO miejsce :)
-
smakowało i owszem :)
A co do sikacza i cen, to oczywiście każdy ma swoją rozsądną cenę za butelkę wina. Nie wiem, czy mnie dobrze Krzyśku zrozumiałeś, ale chodziło mi o to (to jest moja osobista opinia), że w Polsce, za tzw. "rozsądną cenę" można kupić różne, całkiem dobre wina. Szczególnie z Nowego Świata, ale także z Hiszpanii. Niestety wina włoskie z tej samej półki cenowej, są znacznie słabsze, a podobne jakościowo, niestety kosztują znacznie więcej.
Co do rumu, to pozwolę się z Tobą Krzyśku "pięknie nie zgodzić", ponieważ Baccardi uważam jednak za rum, i to całkiem dobry :)
Z noworocznym pozdrowieniem, bARtek -
dzięki :)
-
dzięki :)
-
Ale dlatego jest ciekawe :)
-
Obie strony piękne.
-
Ale na kolanach bardziej pokutnie :)