Ocenione komentarze użytkownika bartek_sleczka, strona 169
Przejdź do głównej strony użytkownika bartek_sleczka
-
-
Krzyśku, dzięki za fajne komentarze do włoskich smaczków.
Pzdr/bARtek
-
bARdzo wcześnie. Przyjechałem pierwszym metrem w niedzielę rano :)
-
wodospad to za duże słowo, taki niewielki próg wodny.
-
A gdzie u nas rosną drzewka oliwne? :P
-
I do tego buteleczka schłodzonego prosecco lub w ostateczności vino frizzante i sałatka caprese ze świeżo pieczoną ciabattą, albo chianti i szyneczka parmeńska, albo carpaccio, albo ........................................ a potem skok do basenu ............
-
:) na każdej bocznej ulicy
-
Ale ta w Neapolu rzeczywiście jest inna. Chwilę rozmawiałem z "piekarzem", który stwierdził, że ciasto jest kwestią drugorzędną i trudno go sp...ć, a najważniejszą podstawą pizzy jest dobry sos pomidorowy. A od strony sposobu wyrobu, to każda pizza pieczona w piecu opalanym drewnem (tam pizza piecze się 45 sekund) będzie lepsza od każdej pieczonej w piekarniku. Kwestia temperatury. W piecu chlebowym jest ponad 300 stopni (znacznie) i o dziwo dość duża wilgotność, podczas gdy w piekarniku masz max 240 st i bardzo sucho. Do tego oczywiście specyficzny smak nadany przez dym z drewna i mamy pizzę :)
-
W sumie to tam było raczej niewielu turystów.
-
Mogę Ci przesłać namiar. Jeśli lubisz ciszę, spokój i nie cierpisz z powodu braku barów, restauracji itp. a do tego lubisz sam gotować, to to jest właśnie TO miejsce :)
-
Krzyśku, dzięki za fajne komentarze do włoskich smaczków.
Pzdr/bARtek -
bARdzo wcześnie. Przyjechałem pierwszym metrem w niedzielę rano :)
-
wodospad to za duże słowo, taki niewielki próg wodny.
-
A gdzie u nas rosną drzewka oliwne? :P
-
I do tego buteleczka schłodzonego prosecco lub w ostateczności vino frizzante i sałatka caprese ze świeżo pieczoną ciabattą, albo chianti i szyneczka parmeńska, albo carpaccio, albo ........................................ a potem skok do basenu ............
-
:) na każdej bocznej ulicy
-
Ale ta w Neapolu rzeczywiście jest inna. Chwilę rozmawiałem z "piekarzem", który stwierdził, że ciasto jest kwestią drugorzędną i trudno go sp...ć, a najważniejszą podstawą pizzy jest dobry sos pomidorowy. A od strony sposobu wyrobu, to każda pizza pieczona w piecu opalanym drewnem (tam pizza piecze się 45 sekund) będzie lepsza od każdej pieczonej w piekarniku. Kwestia temperatury. W piecu chlebowym jest ponad 300 stopni (znacznie) i o dziwo dość duża wilgotność, podczas gdy w piekarniku masz max 240 st i bardzo sucho. Do tego oczywiście specyficzny smak nadany przez dym z drewna i mamy pizzę :)
-
W sumie to tam było raczej niewielu turystów.
-
Mogę Ci przesłać namiar. Jeśli lubisz ciszę, spokój i nie cierpisz z powodu braku barów, restauracji itp. a do tego lubisz sam gotować, to to jest właśnie TO miejsce :)
Pzdr/bARtek