Ocenione komentarze użytkownika bartek_sleczka, strona 169

Przejdź do głównej strony użytkownika bartek_sleczka

  1. bartek_sleczka
    bartek_sleczka (26.12.2010 14:11)
    Wojtku, raz jeszcze dzięki. Toskania jest jednym z moich ulubionych miejsc, ale w ogóle Włochy są piękne. Taką różnorodność krajobrazów jak tam, od Alp na północy (znajdziesz u mnie podróż Maggiore Express), aż po Sycylię (tam jeszcze nie byłem), trudno znaleźć gdzieś indziej. A kuchnia.... Zapraszam do przeczytania opisu podróży, nie jest za długi, a jest tam kilka wyjaśnień.
    Pzdr/bARtek
  2. bartek_sleczka
    bartek_sleczka (26.12.2010 14:08)
    Krzyśku, dzięki za fajne komentarze do włoskich smaczków.
    Pzdr/bARtek
  3. bartek_sleczka
    bartek_sleczka (26.12.2010 14:07)
    bARdzo wcześnie. Przyjechałem pierwszym metrem w niedzielę rano :)
  4. bartek_sleczka
    bartek_sleczka (26.12.2010 14:06)
    wodospad to za duże słowo, taki niewielki próg wodny.
  5. bartek_sleczka
    bartek_sleczka (26.12.2010 14:06)
    A gdzie u nas rosną drzewka oliwne? :P
  6. bartek_sleczka
    bartek_sleczka (26.12.2010 14:05)
    I do tego buteleczka schłodzonego prosecco lub w ostateczności vino frizzante i sałatka caprese ze świeżo pieczoną ciabattą, albo chianti i szyneczka parmeńska, albo carpaccio, albo ........................................ a potem skok do basenu ............
  7. bartek_sleczka
    bartek_sleczka (26.12.2010 14:03)
    :) na każdej bocznej ulicy
  8. bartek_sleczka
    bartek_sleczka (26.12.2010 14:02)
    Ale ta w Neapolu rzeczywiście jest inna. Chwilę rozmawiałem z "piekarzem", który stwierdził, że ciasto jest kwestią drugorzędną i trudno go sp...ć, a najważniejszą podstawą pizzy jest dobry sos pomidorowy. A od strony sposobu wyrobu, to każda pizza pieczona w piecu opalanym drewnem (tam pizza piecze się 45 sekund) będzie lepsza od każdej pieczonej w piekarniku. Kwestia temperatury. W piecu chlebowym jest ponad 300 stopni (znacznie) i o dziwo dość duża wilgotność, podczas gdy w piekarniku masz max 240 st i bardzo sucho. Do tego oczywiście specyficzny smak nadany przez dym z drewna i mamy pizzę :)
  9. bartek_sleczka
    bartek_sleczka (26.12.2010 13:57)
    W sumie to tam było raczej niewielu turystów.
  10. bartek_sleczka
    bartek_sleczka (26.12.2010 13:56)
    Mogę Ci przesłać namiar. Jeśli lubisz ciszę, spokój i nie cierpisz z powodu braku barów, restauracji itp. a do tego lubisz sam gotować, to to jest właśnie TO miejsce :)