Otrzymane komentarze dla użytkownika tube-roza, strona 6

Przejdź do głównej strony użytkownika tube-roza

  1. lmichorowski
    lmichorowski (31.03.2013 23:44)
    Bo to chyba ma coś wspólnego z lawendą..
  2. lmichorowski
    lmichorowski (31.03.2013 23:42)
    Można jeszcze powąchać...
  3. lmichorowski
    lmichorowski (31.03.2013 23:39)
    Widać, że in vino nie tylko veritas...
  4. lmichorowski
    lmichorowski (31.03.2013 23:38)
    Czasami człowiek musi, inaczej się udusi...
  5. lmichorowski
    lmichorowski (31.03.2013 23:32)
    Spora sztuka...
  6. lmichorowski
    lmichorowski (31.03.2013 23:32)
    Czyżby ten z poprzedniego zdjęcia wybrał się za miasto w plener?...
  7. lmichorowski
    lmichorowski (31.03.2013 23:30)
    To chyba rachatłukum. A tak o tym smakołyku pisze Wikipedia:

    "Rachatłukum (tur.-osm. z arab. راحة حلقوم rāḥat ḥulqūm „ukojenie gardła”) – słodki wyrób cukierniczy charakterystyczny dla wielu lokalnych kuchni głównie z obszaru Półwyspu Bałkańskiego i Bliskiego Wschodu. Jest to tradycyjny smakołyk, zwykle o smaku owocowym i konsystencji galaretki, wyrabiany ze skrobi pszennej lub mąki ziemniaczanej oraz cukru. Zamiast cukru pierwotnie używano miodu, a obecnie często stosuje się wiórki kokosowe. Rachatłukum jest podawany w postaci kostek oprószonych cukrem pudrem.
    Początki tego deseru sięgają XV wieku, natomiast obecnie najczęściej stosowany przepis pochodzi z XIX wieku. Cukier, mączkę ziemniaczaną i wodę gotuje się wraz z orzechami lub owocami przez 1–2 godziny, aż zgęstnieje. Następnie przelewa się do drewnianych tac posypanych mąką ziemniaczaną i zostawia na 24 do 48 godzin, aż ostygnie i uzyska ciągliwą konsystencję. Następnie kroi w drobną kostkę.
    Dość często rachatłukum nadaje się smak i aromat wodą różaną, wanilią lub miętą. Niektóre przepisy dopuszczają poza tym dodawanie do smaku orzechów włoskich, orzechów laskowych, orzeszków ziemnych, pistacji, migdałów itp. W zależności od regionu i pory stosuje się też różnego rodzaju owoce: truskawki, wiśnie, cytryny, pomarańcze".
  8. lmichorowski
    lmichorowski (31.03.2013 23:23)
    Za pieniądze to i woda bardziej błękitna...
  9. lmichorowski
    lmichorowski (31.03.2013 23:19)
    W każdym razie nie był to "tercet egzotyczny"...
  10. lmichorowski
    lmichorowski (31.03.2013 23:16)
    Kogut w rumianku... mogłaby też być to nazwa potrawy.