• 3

HiszpaniaGranada

Podróż: Andaluzja 2016 - Granada
Miejsce: Granada, Hiszpania, Europa

  • Granada
  • Tapas to przekąski, podawane zazwyczaj do napojów. Mogą być serwowane na ciepło lub na zimno i przyjmować różne formy. Przyrządza się je z rozmaitych składników: warzyw, mięs, owoców morza, jajek itp. Tapas można jeść przy stoliku lub na stojąco przy barze. Spożywa się je zazwyczaj z alkoholem (np. czerwonym winem, sherry lub piwem). Nazwa "tapas" (od "tapa" - przykrywka, wieczko) wiąże się z tym, że Andaluzyjczycy pijąc wino, przykrywali szklankę plasterkiem suchej kiełbasy, aby chronił ją przed muchami. Z czasem zaczęto dodawać cienką kromkę chleba z różnymi dodatkami.
lmichorowski

lmichorowski

Leszek Michorowski
Punkty: 506765