• 8

FrancjaSaint Malo

Podróż: Belle France 2014 - Północ
Miejsce: Saint-Malo, Francja, Europa

  • Saint Malo
  • Świeże langusty i kraby...

Komentarze

  1. pt.janicki
    pt.janicki (09.09.2014 12:21) +1
    ...hmmm, ale to może dlatego, że jeszcze nie próbowałem...
  2. lmichorowski
    lmichorowski (29.08.2014 23:27) +2
    Właśnie... Najlepsza konkluzja. :)
  3. s.wawelski
    s.wawelski (29.08.2014 17:46) +2
    Morskie kraje i bogate w tradycje kulinarne rodem z morza wyksztalcily sporo slownictwa w tej dziedzinie, podczas gdy w naszym jezyku jest ich niewiele i wszystkie zapozyczone z innych jezykow glownie z francuskiego. W jezyku angielskim jest iles tam slow na rozne krewetki zaleznie od ich wielkosci. Te to najprawdopodobniej bylyby znane jako "prawns"...

    Ale co tam, wazne, ze pyszne :-)
  4. lmichorowski
    lmichorowski (29.08.2014 17:06) +2
    Zastanawiałem się, jak to przetłumaczyć, bo "langouste" to homar, "crevette" - krewetka. Wyszło mi, że "langoustine" to coś większego od krewetki, a mniejszego od homara... Tyle, że słowo "homarek" (które chyba najlepiej oddałoby ten francuski termin,, chyba nie funkcjonuje w języku polskim... "Kreweta" też mogłaby być, ale z nią też taki problem, jak z "homarkiem"...
  5. s.wawelski
    s.wawelski (28.08.2014 22:30) +2
    To akurat nie sa langusty lecz krewetki, albo lepiej krewety :-) Langoustine po francusku to jest wlasnie krewetka :-)
  6. lmichorowski
    lmichorowski (27.08.2014 15:44) +3
    Też bardzo lubię, ale przebojem tej podróży były dla mnie ślimaczki po burgundzku (escargots bourguignons).
  7. hooltayka
    hooltayka (27.08.2014 9:27) +2
    Coś dla mnie-)
lmichorowski

lmichorowski

Leszek Michorowski
Punkty: 506765