• 26

IranW restauracji w Hamadan

Podróż: Iran - podróż kulinarna
Miejsce: Iran, Azja

  • W restauracji w Hamadan
  • Marek i Maryam zamówili dizi, a ja kebab.

Komentarze

  1. hooltayka
    hooltayka (03.01.2014 4:59) +1
    Dzięki za wyjaśnienie.
    Pisząc"turecki kebab"miałam na myśli to co się podaje w budkach w Polsce.
  2. pan_hons
    pan_hons (02.01.2014 21:32) +2
    a propo tego co pisałaś o kebabie, że jest inny niż w Turcji, to właśnie takie mięso nie raz jadłem w Turcji i nazywa się to Kıyma kebabı i występuje w dwóch wersjach, pikantnej (Adana Kebab) i niepikantnej (Urfa Kebab). Danie wymyślone na pograniczu turecko-syryjskim w XV wieku, wiek później rozprzestrzeniło się na Bliski Wschód. Gdy byłem w tamtym regionie było to bardzo popularne danie, ale dostać je można także w Stambule.

    z kolei ten na długich patyczkach to Şiş Kebab, czyli po polsku szaszłyk, bardzo popularny zarówno na Zakaukaziu, Bliskim Wschodzie, Azji Centralnej, Turcji, Bałkanach czy Krymie.
hooltayka

hooltayka

Irena
Punkty: 335892