• 34

BirmaKuchnia birmańska

Podróż: W cieniu złotego Buddy
Miejsce: Pagan, Birma, Azja

Komentarze

  1. pan_hons
    pan_hons (23.08.2013 17:13) +2
    też o tym słyszałem i to mi się podoba:)
  2. s.wawelski
    s.wawelski (23.08.2013 17:01) +1
    Ale od pewnego czasu zauwazylem rowniez i nowy trend w Polsce, gdzie przynajmniej w znanych mi kregach zaczeto serwowac sporo przystawek z polskim rodowodem...
  3. pan_hons
    pan_hons (23.08.2013 15:38) +1
    To prawda, choć z tego co kojarzę, to tapas ma rodowód arabski, z czasów panowania Maurów. Poza tym, w skali całej Europy jest to pewien wyjątek.
  4. s.wawelski
    s.wawelski (23.08.2013 15:30)
    Lanko, zawsze jestes mile widziana przy moim stoliku... :-)
  5. s.wawelski
    s.wawelski (23.08.2013 15:29) +1
    Hons: Duzo w tym prawdy, chociaz w niektorych krajach, jak np. w Hiszpanii tzw. tapas sa poniekad ospowiednikiem takiego azjatyckiego stylu jedzenia.
  6. lanka
    lanka (23.08.2013 13:22) +2
    ja mam przydomek, że zjem wszystko co nie zdąży uciec, tylko czasowniki bardziej dosadne:)
    Taka uczta dla mnie to bułka z masłem.
    Zawsze chętnie pomogę
  7. pan_hons
    pan_hons (23.08.2013 13:10) +1
    typowe dla kuchni z Dalekiego Wschodu - każdego po trochu, czyli zupełnie inaczej niż u nas:)
  8. s.wawelski
    s.wawelski (18.06.2013 0:45) +2
    Zgadzam sie z Toba w zupelnisci :-)
  9. s.wawelski
    s.wawelski (09.06.2013 21:36) +2
    to tez i moja metoda :-) To zdjecie zrobilem na wszelki wypadek przed rozpoczeciem biesiady :-)
  10. s.wawelski
    s.wawelski (24.03.2013 13:49)
    Dzieki! :-)
  11. entourager
    entourager (24.03.2013 7:51) +1
    z tą rybką Smoku to się zgadzam i potwierdzam
  12. s.wawelski
    s.wawelski (18.03.2013 20:03) +1
    I ja bym sie do tej opinii przychylil.... :-)
  13. amused.to.death
    amused.to.death (18.03.2013 16:24) +1
    Nie wiem czy powinnam sie wypowiadać, bo ogólnie nie jestem fanem azjatyckiej kuchni (z wyjątkiem tej z Singapuru), ale dla mnie kuchnia tajska była o wiele bardziej urozmaicona i bardziej pikantna.
  14. s.wawelski
    s.wawelski (14.03.2013 5:39)
    To szkoda, ze z nami jej niebylo... :-)
  15. s.wawelski
    s.wawelski (08.03.2013 23:26) +1
    Na drugi idziemy razem!
  16. wojtass83
    wojtass83 (08.03.2013 23:20) +1
    z chęcią bym spróbował tych smakołyków
  17. s.wawelski
    s.wawelski (08.03.2013 5:19)
    Ja nie wiem czy to przypadkiem nie bylo mieso...
  18. tykuspl
    tykuspl (08.03.2013 1:40) +1
    To ja proszę tą z lewej u dołu...
  19. s.wawelski
    s.wawelski (05.03.2013 18:46) +4
    Na pierwszy rzut oka tajska jest bardziej aromatyczna, ma wiecej bazylii, jest bardziej pikantna. Birmanska ma duzo potraw, ktore robi sie na bazie suszonej ryby - cos, co mi mniej odpowiada... Tajska ma wiecej makaronow i klusek, birmanska wiecej ryzu... To takie raczej powierzchowne spostrzezenia :-)
  20. cairos
    cairos (05.03.2013 18:29) +2
    Ciekawe czym różni się kuchnia tajska od tej z Birmy?
  21. s.wawelski
    s.wawelski (05.03.2013 18:24) +2
    Powiedzialbym, ze caly ten region ma podobna kuchnie, choc tajska odmiana najbardziej mi odpowiada...
  22. cairos
    cairos (05.03.2013 18:12) +2
    Repertuar dań olbrzymi, ale osobiście nie gustuję w tych smakach. Być może gdybym był w Tajlandii polubiłbym i te smaki.
  23. s.wawelski
    s.wawelski (05.03.2013 16:19) +4
    Do pomocy byl jeszcze nasz kierowca i przewodnik a i tak nie dalismy wszyscy rady... Najlepsze jest to, ze to wszystko kosztowalo cos $5...
  24. iwonka55h
    iwonka55h (05.03.2013 10:20) +2
    czy Wy to wszystko zjedliście???
s.wawelski

s.wawelski

Smok Wawelski
Punkty: 259073