Ładuję...

kolumber.pl


13 +
2011-07-27

Kuchnia regionalna i nie tylko...

Opisywane miejsca: Honfleur
Typ: Album z opisami
Kuchnia normandzka i bretońska wykorzystuje obfitość ryb i skorupiaków,których dostarcza ponad 400 km wybrzeża.Calvados, słynna wódka jabłkowa, wytwarzana jest z miejscowych jabłek;cidre czyli jabłecznik - musujący alkoholowy lub bezalkoholowy napój popularny w Normandii i Bretanii. Cidre jest doskonałym dodatkiem do naleśników. Szczególnie charakterystyczne dla tego regionu są naleśniki z mąki gryczanej ze świeżym twarogiem,maślanką lub innymi dodatkami, kiedyś uważane za potrawę biedaków, obecnie modne danie kuchni regionalnej.Wszędzie można zjeść wyśmienite tartine, croissant, brioches, pains au chocolat i inne słodkości z owocami lub bez.Wyrabia się tu wspaniałe sery jak Livarot, Camembert, Crottins de Chavignol, hoduje grzyby i uprawia owoce i delikatne warzywa.  
  • Honfleur, Francja
  • Honfleur, Francja
  • Caen, Francja
  • Caen, Francja
  • Rennes, Francja
  • Honfleur, Francja
  • Paryż, Francja
  • Honfleur, Francja
  • Honfleur, Francja

Zaloguj się, aby skomentować tę podróż

Komentarze

  1. eli_ko
    eli_ko (13.10.2013 10:26) 0 + -
    smakowicie choć może nie na wszystko miałabym ochotę :)
  2. leoleo (04.12.2012 16:44) +1 + -
    mniam, mniam :)
  3. lmichorowski
    lmichorowski (20.11.2011 0:38) +1 + -
    Cóż, nie powiem żebym nie nabrał chęci skosztowania wszystkich zaprezentowanych specjałów, choć niektóre z nich są mi już znane.
  4. city_hopper
    city_hopper (02.08.2011 19:33) +1 + -
    Od razu chce się smakować :-) Kuchnia północy Francji jest wyśmienita, mieliśmy przyjemność jej skosztować m.in. w Honfleur czy Etretat i nigdy się nie zawiedliśmy :-) Świetny wybór zdjęć :-)
telefondoprzyjaciela

telefondoprzyjaciela

Anka
Punkty: 10524